top of page
Search
  • stoli086

Λεόντιος Πετμεζάς: Οι «Περιπλανήσεις της φαντασίας» του Γιώργου Τόλη στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» του Δήμου Αθηναίων

Από την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024 με εγκαίνια στις 6:30μ.μ έως Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 διαρκεί η τρίτη ατομική έκθεση του Γιώργου Τόλη, με τίτλο «Περιπλανήσεις της φαντασίας» στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66A & Θεσσαλονίκης, Θησείο – 1ος όροφος).

Στα εγκαίνια την έκθεση θα προλογίσει ο κ. Κωνσταντίνος Βρέλλης, Συνδιευθυντής του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Παν. Βρέλλη.


O δημιουργός στις καταθέσεις του εισάγει με πρωτοποριακή γραφή επίπεδα συμβάσεων που αναλίσκονται σε βαθμιαίες και σταδιακές προσεγγίσεις. Η στόχευση των υπεροχών του κυοφορεί την επεκτατική διαύγεια.

Κινείται αφομοιώνοντας εξελίξεις της εκλεκτικής και της διερευνητικής διαπραγμάτευσης .Στις αποτυπώσεις που παρακολουθούμε οι συνθετικές παρατηρήσεις γίνονται αναπόσπαστες και ατέρμονες σε σχέση με τον ενδιαφέρον που αναπτύσσεται .Οι βαθύτεροι συμβολισμοί του δημιουργού συνδέονται με άπειρες εκδοχές που ενδυναμώνουν τις παράλληλες αναδρομές .

Οι εικόνες που απορρέουν έμμεσα μας συστήνουν ένα ιδιότυπο προσωπικό στυλ που στηρίζεται σε αναπαραγωγές διαβάσεων . Είναι εμπλουτισμένες με χαρακτηριστική ποιότητα και δυναμική εμμονή στην ακρίβεια της λεπτομέρειας.

Η αισθαντικότητα των παραθέσεων καταλήγει σε πρακτικές αναπτέρωσης των εμπεριστατωμένων συνοπτικών αποδόσεων.

Το ρυθμικό πρόσημο ενέχει εκφάνσεις των αναμνήσεων που υποβάλλουν μια αποκαλυπτική ατμόσφαιρα. Ιχνηλατούν την αντιδιαστολή των ρυθμών ,την ανθεκτικότητα στο χρόνο ,την μεστή έννοια, την λιτή αίσθηση και τον ιστό στην πεμπτουσία της έκφρασης που μετουσιώνει δυνάμεις και μεταγγίζει θησαυρίσματα που μεταμορφώνονται σε μνημεία.

Όπως παρατηρεί ο καλλιτέχνης: «Μινώταυροι και Σάτυροι, Κάρμεν και Αρχάγγελοι, Μήδεια και Αρλεκίνοι, Σύμπαν και Κβαντική συνθέτουν το εικαστικό περιβάλλον του έργου μου, όπου ξεχειλίζουν έντονα χρώματα, αμέτρητα σχήματα, πρόσωπα και γραμμές. Ζωγραφίζω εικόνες, μορφές, τα βιώματά μου, τις εμπειρίες των περιπλανήσεων μου σαν Οδυσσέας, αποζητώντας τον ψυχικό τόνο που απαιτεί η ψυχή μου και η φαντασία μου. Από μικρός πορεύομαι μοναχικά, είμαι αυτόφωτος. Μου αρέσει να αλητεύω σε παράξενα μονοπάτια της τέχνης, το αποτέλεσμα της οποίας καταθέτω ως πρόσφορο αγάπης στη ζωγραφική.»

Ο Ιστορικός Τέχνης Γιάννης Κολοκοτρώνης και Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης χαρακτηρίζει τον George Tolis ως «το ζωγράφο του αφιλτράριστου, του μυστηριακού και της πολυπολιτισμικότητας» και τη ζωγραφική του «ένα δυναμικό κοκτέιλ γκράφιτι, αφαίρεσης, τέχνης του δρόμου, ιστορίας της τέχνης και της παγκόσμιας κουλτούρας που αντανακλά τη φρενήρη ενέργεια της σύγχρονης ζωής..»

Όπως σημειώνει «..η ζωγραφική του George Tolis δεν είναι συμβατική. Όνειρα, σύμβολα, ασυνήθιστες αντιπαραθέσεις προτρέπουν το θεατή σε διαρκή εξερεύνηση, σ‘ ένα διαφορετικό και πολύ απαιτητικό ταξίδι γνώσης, εξομολόγησης και τελικά, αυτογνωσίας! Είτε ζωγραφίζει με λάδι ή με νερομπογιές στο μουσαμά ή στο χαρτί, είτε δίνει μορφή σε ακανόνιστες κοτρόνες, η τέχνη του George Tolis δίνει μια άλλη προοπτική στη σύγχρονη ελληνική τέχνη: αντι-ακαδημαϊκή, ωμή και άμεση, εκφραστική, πολύπλοκη και πολυπολιτισμική, διεθνή και βαθιά ανθρώπινη. Μια ζωγραφική που πατά στην ελληνική κουλτούρα και την ίδια στιγμή συγκεφαλαιώνει τον πολιτισμικό πλούτο των λαών για να υφάνει μια ζωντανή και πάλλουσα αφήγηση που απηχεί την παγκόσμια συλλογική εμπειρία.»

Βιογραφικό: Ο Γιώργος Τόλης γεννήθηκε το 1954 στον Πεντόλακκο Ιωαννίνων. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, όπου είχε καθηγητή τον γλύπτη και ζωγράφο Παύλο Βρέλλη. Σπούδασε Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός και εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με μακρές παραμονές στην Κούβα, τον Καναδά και τη Ρωσία. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού Μόσχας και στην Ελλάδα (Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο κ.ά.). Η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Αρμενικό Μουσείο Μόσχας και Πολιτισμού των Εθνών με τίτλο «Οι μύθοι μου, η ζωή μου, τα όνειρά μου» (2021) και έναν χρόνο αργότερα, ακολούθησε η δεύτερη ατομική έκθεση, με τίτλο «Ένα βήμα πέρα από τη Φαντασία», στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων (2022).


Ιστοσελίδα Γεωργίου Τόλη: www.tolis-art.com

 Λεόντιος Πετμεζάς κριτικός τέχνης και λογοτεχνίας


27 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page